Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Elindul a második szakasz

2013. október 01.

Elindul a második szakasz

Elindul kedden a növekedési hitelprogram második szakasza, amelynek keretében az MNB 2014. december 31-ig összesen 2000 milliárd hitelt nyújt a bankoknak a kis- és középvállalkozások finanszírozására. A bankok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek.

A program továbbra is három pillérrel működik. Az első pillér új hitelek nyújtására áll rendelkezésre, ezt a célt szolgálja a 2000 milliárd forintos keret 90 százaléka - az októbertől induló első szakaszban 450 milliárd forint. A második pillérben van mód a régi deviza- és forinthitelek kiváltására, erre az októbertől megnyíló keretben 50 milliárd forintot lehet felhasználni. A minimális hitelösszeg a mostani programban is 3 millió, a maximális 3 milliárd forint, a futamidő pedig továbbra is legfeljebb 10 év lehet.

A második szakaszban a lehívás érkezési sorrendben lesz. Ha kimerül az 500 milliós keret, az MNB a monetáris tanácshoz fordul további forrásért. A harmadik pillér keretében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal csökkenthetik a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosít számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére. A jegybanki hitelek forrása a kéthetes MNB-kötvény lesz.

 

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.