Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Saját lakás vásárlása vagy bérlés?

2013. augusztus 12.

Saját lakás vásárlása vagy bérlés?Egyre többször merül fel a kérdés, hiszen már egy iskola, munkahely is lehet más városban, így meg kell oldani a lakhatást, ami viszont komoly anyagi kérdéseket vetít előre. Fontos kérdés, hiszen a lakás vásárlások most épp emelkedtek a végtörlesztésnek köszönhetően, ám a bérlők piaca is folyamatos változás alatt, még ha kevesebb figyelem is éri.

Vajon melyikkel járunk jobban?

Előny, hátrány

A saját lakás értelem szerűen jó, hiszen egyből a tulajdonunk. Plusz, ha vége az iskolának, munkahelynek, ami odaköti az embert, még mindig kiadhatja. Viszont egy hitel rajta marad, mivel a legtöbben nem rendelkeznek többmilliós megtakarítással, amit erre fordíthatnak. Az albérletnél viszont pozitív, hogy viszonylag rövid idő után (a felmondási idő) otthagyható, és persze nem kell nagy pénzösszeggel rendelkezni. Ideiglenes megoldásként, 1-2 évre ideális megoldás.
Nagyon nehéz dönteni, de érdemes átgondolni. A lakás vásárlása most szintén előnyös lehet, hiszen életbe lépett a kamattámogatás, illetve akár az otthonteremtési támogatást is igénybe lehet venni, amennyiben jogosult. Sajnos, bérlőfronton nincs ilyen. Ugyanakkor érdekesség, hogy külföldön jól bevált dolog, hogy hosszú évtizedekre, akár 20-30 évre lekötnek egy-egy ingatlant a bérlők, így egyrészt olcsóbban kapják meg, másrészt általában az ilyen hosszú időtartamnál valószínűleg nem fogják lelakni használhatatlanra, hanem igyekeznek otthonossá tenni.
A bérlés és vásárlás régóta kérdés, ám elsősorban az anyagiak döntenek. Jelenleg még népszerűbb a lakások bérbe vétele, a jelenlegi, nehezebb anyagi világ miatt.

Nézze meg a támogatásokat, használja ki az Önnek járó kedvezményeket! Élvezze életét saját lakásában!

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.