Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Doubravszky egy héten belül megoldaná a devizahitelesek problémáját

2013. február 19.

Doubravszky egy héten belül megoldaná a devizahitelesek problémájátDoubravszky György szerint akár egy héten belül le tudná rendezni a devizahitelesek problémáját, hiszen olyan sok érvük van a bankokkal szemben, "hogy be sem férnek az ajtón". Csak a Bankszövetség hátráltathatja szerinte a mindenki számára megfelelő megállapodást, ha döntésre nem jogosult képviselőket küld tárgyalni.

A pénzügyi jogok biztosa már hétfőn szeretné elkezdeni a tárgyalásokat devizahitelesek gondjainak megoldásáról; úgy véli, hogy javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet.

Doubravszky György kedden, az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, bízik abban, hogy őszre "már az egész eljárás lezajlik". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása, amit a parlamentnek kell megszavaznia. "Bízom benne, hogy itt teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre" - mondta.

Friss: Erre válaszul a délután folyamán a Bankszövetség is elküldte közleményét, amelyben kifejtik, nem támogatják a moratórium meghosszabbítását és véleményük szerint ellentétes a Bankszövetség és a kormány megállapodásával valamit a gazdasági érdekekkel.

A konkrétumokról most is csak annyit árult el, hogy a szakmai megbeszéléseken első lépésként azt kell tisztázni, hogy devizahitelekről vagy devizához kötött forinthitelekről van szó. Ez szerinte kulcskérdés, mert az utóbbi azt jelenti, hogy mindaz a pluszköltség, amit az emberek az elmúlt években befizettek, a bankoknál extra nyereségként csapódott le. A választól függően kell a megoldást is keresni.

A pénzügyi biztos szerint javaslata nem igényel külső forrást. Hangsúlyozta: nem segítségről van szó, hanem egy igazságos megoldásról. "Nagyon bízom benne, hogy ez az igazság olyan átütő és egyszerű lesz, hogy senki nem fogja kétségbe vonni" - tette hozzá. Úgy vélekedett, egyetlen dolog lassíthatja a folyamatot: ha a bankszövetség nem olyan tárgyalókat küld, akik döntésképesek. Ha döntésképes tárgyalókat küld, gyakorlatilag akár egy hét alatt is megszülethet a megoldás - jelentette ki.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem születik megállapodás, azt válaszolta, ezt nehezen tudja elképzelni, mert nagyon egyszerűek az érvek. "A civil oldalon olyan sok érv van most már, hogy nem férnek be egyszerre az ajtón. Itt arról van szó, hogy megtaláljuk azt, ami a legátütőbb, és azt következetesen végigvisszük" - mondta.

Doubravszky György múlt csütörtökön jelentette be, azt javasolja, hogy 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen.

Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) erre úgy reagált, hogy jó kezdeményezésnek tartja a szakmai munkacsoport összehívását kezdeményező javaslatot, és napokon belül kijelöli a tárgyalásokért felelős szakértőt.

 

Forrás: penzcentrum.hu

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.