Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

"Akkor a devizahitelek hibás termékek voltak vagy nem?”

2013. július 19.

“Most nem az a kérdés, hogy az árfolyamot hogy számolták, hanem hogy hibás termék volt-e" - tette fel a kérdést Orbán Viktor miniszterelnök július elején, miután az OTP Bank egyik devizaszerződése kapcsán kirobbant ügyben a Kúria döntéséből nem kapott választ rá.

Navracsics Tibor kedden jelentette be, hogy a hitelszerződésekbe belenyúlva kívánják orvosolni az elszabadult árfolyamok miatt bajba jutott devizahitelesek problémáját, noha az állam törvényesen csak igen kivételes helyzetekben írhat át magánszerződést.

A tervezetek jövő szerdán kerülnek a kormány elé. Több változat lehetséges: Az egyik szerint az árfolyamkülönbséget a kormány teljesen a bankokra tolja, de az is előfordulhat, hogy a különbözetet felosztják az adós, az állam és a bank között. Egy harmadik forgatókönyv szerint rögzítenének egy árfolyamszintet, amelyet minden szerződésre érvényesítenek, a végtörlesztéshez hasonlóan.

A felosztás történhet például úgy, hogy az árfolyamnövekmény harmadát kell fizetnie az adósnak, a maradékot a banknak, vagy a banknak és az államnak. Ez a változat illeszkedne a legjobban a Kúria nemrég született döntéséhez. A harmadolásos megoldás a mai árfolyam mellett egy 2006-ban felvett, akkor átlagosnak számító 5 millió forintos hitel esetében azt jelentené, hogy az adósnak 46 ezer forintot kellene fizetnie, azaz havi 12 ezer forintot nyerne (az árfolyam növekedésével nőne az ő törlesztője is, de csak visszafogottan), ami változatlan árfolyam esetén 1,5 milliós megtakarítást jelenthet számára, mire visszafizeti a hitelt.

A bankok veszteségét csökkentheti, hogy a könnyebben fizető adós jobb adós is lesz. Jelenleg 16 százalék közelében van a 90 napon túli késedelemben lévő adósság aránya, további 20 százalék ennél kisebb csúszásban van. Ezt a veszteség csökkentő hatást nehéz számszerűsíteni, de valószínű, hogy nem kompenzálja a bankra hárított terhet.

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.