Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Miért utasítják el a jelzáloghitelemet?

2013. július 17.

Miért utasítják el a jelzáloghitelemet?

A bankok sokszor elutasítják a felmondott, bedőlt, végrehajtás alatt álló problémás jelzálog hiteleseket. Az elutasítás mögött számos ok lehet, érdemes megismerni a leggyakoribb okokat, hogy az adósok elkerülhessék azokat.

Az egyik ok lehet, ha nincs igazolható vagy nem elegendő a meglévő igazolható jövedelem a hitelkiváltásra, vagy az igazolható jövedelem már a meglévő hitelekkel jelentősen le van terhelve. Szintén negatívan értékelik a bankok, ha esetleges már meglévő hitelét a kérelmező késve fizeti, vagy több hónapos elmaradásban van, tartozást halmozott fel. Szintén az elutasítás oka lehet, ha a kérelmező negatív KHR  listán szerepel, de például a passzív BAR listán való szereplés nem egyértelmű kizáró ok a bankoknál. Továbbá kizáró ok lehet, ha az ingatlan jelenlegi piaci értéke nem elegendő a meglévő banki hitel kiváltására.

Jelzáloghitel elutasítása esetén az adott helyzettől függően sokféle megoldás lehet, akár hitelkiváltás, adósságrendezés, hitel átvállalás vagy az ingatlan értékesítés is szóbajöhet. Az adósoknak tisztában kell lenniük vele, hogy a hitelt kibocsájtó banoknak sem érdeke a hitelszerződés felmondása, az ingatlan elárverezése és a lakók kilakoltatása, ezért a bankok is többféle megoldást nyújtanak az ilyen esetek elkerülésére. Nagyon fontos, hogy az adós tájékozódjon a lehetőségeiről!

 

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.