Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Orbán: Hibás termék-e a devizahitel?

2013. július 10.

Orbán: Hibás termék-e a devizahitel?

A devizahitelekről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A szokásos péntek reggeli interjúban a Kúria csütörtöki, devizahitelekkel kapcsolatos döntése is előkerült főleg, hogy a döntés után néhány tüntető - felháborodását jelezve - a miniszterelnök házához vonult, ahol fogadta őket Orbán Viktor felesége. A kormányfő a tegnapi ítéletről konkrétan nem mondott véleményt, de kifejtette, hogy a bíróság, és az igazságszolgáltatás nem foglalkozik a lényegi kérdéssel: "hibás termék-e a devizahitel?".

Probléma van a devizahitelekkel és "a kormány háromszor nézett ezzel szembe" - fogalmazott Orbán Viktor megemlítve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő lehetőségét. "Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - mondta. "Az alapvető jogi kérdés, amire állampolgárként én is várom a választ, hogy a devizahitelek hibás termékek-e. Igaz, hogy a bankok tájékoztatták az embereket, de nem árulhatok hibás terméket, még akkor sem, ha el is mondom, hogy hibás" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy sok devizahiteles visszafizette már a teljes hitel összegét, de még mindig nagy összegekkel tartozik a banknak, vannak olyanok, ahol a hitel még mindig többet ér az ingatlan értékénél. "Ez felveti a kérdést, hogy hibás termék-e a devizahitel" - húzta alá.

A műsorvezető felvetésére, hogy mi a véleménye Szász Károly PSZÁF-elnök június közepén kelt, a Kúriának írt leveléről, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is az állam része". "Az államnak pedig az a dolga, hogy segítse az embereket. Igaz, a PSZÁF autonóm intézmény, nincs alárendelve a kormánynak" - mondta. "Én személy szerint szégyelltem magam" - mondta.

A miniszterelnöknek minden bizonnyal az nem tetszett Szász Károly levelében, hogy a PSZÁF elnöke arra hívta fel a Kúria figyelmét, hogy "a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a bankok ellen, a devizahitelesek javára ítélne". Ezt a kormányoldalon úgy értelmezték később, hogy a felügyelet elnöke a bankok oldalára állt az emberekkel szemben. A kormányfő most emiatt szégyelli magát.

 

forrás: pénzcentrum

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.