Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Lassan gyűlnek a hitelesek az árfolyamgátra

2013. április 09.

Lassan gyűlnek a hitelesek az árfolyamgátra

Három hónappal a meghosszabbított határidő lejárta előtt a jogosultak egyharmada jelentkezett a devizahitelesek terhein könnyítő árfolyamgát rendszerébe. Akik bent vannak azoknak, összesen 7 milliárd forintnyi kamatot nem kellett befizetniük.

Az idén február végéig körülbelül a jogosult devizahitelesek 31 százaléka lépett be az árfolyamgát rendszerébe - közölte honlapján hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2013. február 28-ig 132 558 gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján. A megkötött árfolyamgát-szerződések száma pedig már meghaladta a 141 ezret. A jogosultak 451 ezren vannak.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya február végén 1152 milliárd forint volt, a teljes devizakölcsön-állomány 37 százaléka. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő gyűjtőszámla-hitelesek február végéig összesen 7 milliárd 443 millió forint kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni). A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg, az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a gyűjtőszámlán halmozódik.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, vagyis az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez kamattámogatást kapnak).

Az árfolyamgát-szerződés megkötését a hiteladósok 2013. május 31-ig kezdeményezhetik a devizakölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél, miután az Országgyűlés meghosszabbította az eredeti, 2013. március 29-i határidőt.

Forrás: origo

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.