Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Tíz éve erre vártak a lakásvásárlók!

2013. március 30.

Tíz éve erre vártak a lakásvásárlók!

Főszezonnak számít a tavasz az ingatlanpiacon és a bankszektorban is. Az enyhülő időjárás hatására sokan kezdik böngészni az ingatlanhirdetéseket és kezdenek el számolgatni, vajon miből vásárolhatják meg álmaik otthonát. A nagy roham előtt körbenéztünk az ingatlanpiacon és a pénzintézeteknél is. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mivel várják 2013-ban ügyfeleiket.

A lakáspiacon az eladók és az ingatlanügynökségek is tárt karokkal várják a vevőket. Lelkesedésüknek egyszerű oka van: évek óta alig van vevő a piacon. Ennek megfelelően - mint az az FHB Lakásárindexének adataiból is kiderül - a lakások ára négy éve folyamatosan csökken. A vevők szempontjából tehát igazán kedvezőnek ígérkezik az idei esztendő, hiszen különösen a használt lakásokból óriási a kínálat, az árak pedig nyomottak.

Nagy kérdés azonban, hogy van-e miből vásárolni? A válasz sajnos erre a kérdésre is egyszerű: a legtöbbeknek sajnos nincs elég pénzük erre. A magyar családok jelentős része korábban felvett devizahitelét nyögi és fogadkozik: az életben többet nem vesz fel hitelt. Az sincs sokkal könnyebb helyzetben, aki nem adósodott el. Ezeknek a családoknak a statisztikák szerint csökkent a reáljövedelme, megélhetési költségeik pedig emelkedtek. A szükség persze nagy úr. Az egyetemi tanulmányok befejezése, a bővülő család, a válás vagy éppen egy öröklés miatt sokaknak muszáj vevőként belépni a lakáspiacra, még akkor is, ha csak kevés pénzük van.

"A honnan szerezzek pénzt a lakásra?"- kérdésre a legtöbben fejvakarással válaszolnak, hiszen keveseknek van elegendő saját megtakarításuk ilyen célokra. Azok sincsenek sokan, akik saját forrásaikat családi kölcsönnel kiegészítve tudnak lakást vásárolni. Kézenfekvő választás lehet a bankhitel. És annak ellenére, hogy a sajtó a devizahitelesek problémáitól hangos, ez a lépés nem is ésszerűtlen. A devizaalapúnál kisebb kockázatot jelentő forinthitelekhez ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni, mint az elmúlt években.

Újraindult az állami kamattámogatás, elérhető az első lakás megszerzését segítő szocpol, ráadásul a hírek szerint idén a használt lakások megszerzésére igényelhető "félszocpol" is bevezetésre kerül a piacon. Mindezen túlmenően a jegybanki kamatcsökkentési hullám lemorzsolta a banki hitelek kamatait is. Cseppet sem meglepő tehát, hogy a piaci alapon kínált lakáshitelek THM-je 10 százalék körül, a támogatott kölcsönöké pedig 7-8 százalék körül alakul. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ilyen kedvező feltételekkel lakás vásárolni csaknem egy évtizede nem volt lehetőség.

A kedvező helyzetet kihasználni igyekvők dolgát szeretné megkönnyíteni a Pénzcentrum.hu. Lakossági pénzügyi portálként "Otthonteremtés 3.0" címen cikksorozatot teszünk közzé 2013. április 2. és 2013. április 8. között. Írásainkban megvizsgáljuk, hogy lakást venni vagy bérelni érdemes-e. Körülnézünk a használt lakások piacán, hogy megtudjuk, hogyan alakulnak az árak. Górcső alá vesszük a bankok támogatott hitelkínálatát, hogy megtudjuk hol adják a legkedvezőbb árú kölcsönt? Végül pedig lépésről lépésre végigvesszük, miként kell támogatott bankhitelt igényelni és az hogyan jut el a bankszámlánkra.

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.