Hitelközvetítőknek: Lépjen be vagy regisztráljon!
Adatbázisunkban jelenleg
925 hitelközvetítő
116.668 ügyfél
709.482.992.700 Ft
hiteligényéből választhat!

 

Magazin »

Miért kerül sor a bankok elszámoltatására?

2015. február 07.

Miért kerül sor a bankok elszámoltatására?

A válság kirobbanása óta átlagosan 1,9 százalékponttal volt magasabb a jelzálogalapú devizahitelek kamata, mint azt megelőzően. Az egyoldalú tisztességtelen kamatemelések miatt visszatérítés jár a devizahiteles az ügyfeleknek.

Fontos levél érkezik a devizahitelesekhez március-április folyamán.

eredő túlfizetések miatt is elszámolnak a bankok. A 900-1000 milliárd forintos visszatérítés nagyobbik része (körülbelül 700-800 milliárd forint) az egyoldalú kamatemelésekből fakad, a kisebbik része pedig az árfolyamrés miatt jár vissza az ügyfeleknek.

A kamatemelésekre a bankok szerint azért volt szükség, mert

A kamatváltoztatásokat megengedő szerződési feltételek azonban nem feleltek meg – utólagosan – a Kúria 2012-es alapelveinek és a 2014. Júniusi 16-ai jogegységi határozatnak.

Az első, júliusi elszámolási törvény alapján a bankoknak kellett volna bebizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el a kamatemelések kapcsán, de ezt jogerősen egyik banknak sem sikerült igazolnia. A bíróságok kifogásai alapján az Alkotmánybíróság sem hozott olyan ítéletet, amelyek szerint az elszámolási jogszabályok alkotmányellenesek lennének.

A devizahitel kamatok már decemberben elkezdtek csökkenni, mivel egyes bankok már elkezdték visszaállítani a kamatokat a „fair” devizahitel-kamatszintre.

 

 

Forrás: pénzcentrum

     Pénzügyi és gazdasági hírek, hitelek, információk.